Врсте Ај-Ти Каријера

Постоји неколико главних типова каријера у Ај-Ти сектору, а већина њих има неке специфичности које свакако заслужују сопствене текстове. Међутим, ово не значи да не можемо да их све представимо у једном кратком али информативном прегледу. Имајте на уму да не морају све компаније да имају сваки тип запосленог са овог списка, али да већина има бар неког ко мора да обавља функције које су овде наведене. У сваком случају, та особа би се макар технички квалификовала као неко са овог списка.

Главни службеник за информисање је особа која сноси примарну одговорност за све компјутерске системе и за читаву Ај-Ти структуру унутар одређене фирме. Мада тачан назив ове функције као и списак задужења умеју да варирају, ова функција је од толиког значаја да скоро све битније фирме имају неког са овом одговорношћу.

Главни службеник за технологију је особа која је задужена за све технолошке циљеве и сву политику компаније у вези са Ај-Ти сектором. Као што назив каже, особа са овим задужењем је надлежна за саму технологију.

Осим ове две функције, поједине компаније су довољно велике да имају сопственог Ај-Ти директора менаџера или лидера (имена варирају, функција је углавном иста код свих), који надзире и координише напоре читавог одсека или организације.

Администратор система је задужен за конфигурацију, управљање, подршку и проблеме које могу искусити корисници технологије унутар одређене групе. То значи да, уколико се рад обавља на компјутерима, индивидуални радници нису овлашћени да чачкају по систему нити да поправљају евентуалне кварове односно исправљају недостатке. Мање фирме се ослањају на једног стручњака који би опслуживао све компјутере, док веће фирме имају обичај да унајме више експерата и да им поделе задужења ради боље ефикасности. Тако један од њих може бити задужен за сервер, други за мрежу а трећи за неку другу компоненту.

Менаџер апликација је задужен за управљање пословним апликацијама, уколико оне постоје. Немају све фирме сопствене апликације, али онима које их имају је потребна особа која ће организовати подршку и решавати проблеме који искрсну с тим у вези.

Девелопери су појединци или читави тимови који морају да пишу програме, апдејте и тест кодове како би испунили задате циљеве или задовољили неку потребу клијената. Они су задужени за саме програме, и као такви представљају кичму сваке Ај-Ти фирме, мада их из очигледних разлога не можемо очекивати у фирмама које се не баве развојем софтвера, поготово не у оним мањим.

И најзад имамо архитекте, не оне који пројектују зграде већ оне што тестирају и по потреби мењају Ај-Ти функције како би посао функционисао најбоље могуће. Особе које креирају остала задужења није лако пронаћи, свакако не у мањим фирмама. Па ипак, све функције са овог списка имају своју сврху и подједнако су битне за целокупан сектор.