ИоТ технологија

ИоТ технологија је скраћеница за термин „Internet of Things“ и означава уређаје који су повезани преко Интернет везе, а не служе за директну обраду или презентацију података. У преводу, ИоТ су све оне ствари од тостера, преко фрижидера све до болничких кревета или чак јавних путева (lån penge). И предвиђања су да ће ИоТ технологије у следећих неколико година преплавити свет, смањити потребу за огромним државним администрацијама и службеницима. И сигурно ће променити наше животе.

Можете да замислите сопствени живот за неколико година када ће ваш аутомобил сам процењивати којом рутом да вас одвезе на посао, а приликом повратка кући моћи ћете да пронађете опран и осушен веш, као и оброк који се сам испекао у рерни и сада чека свеж и топао да ваша деца стигну кући. Светла ће се палити и гасити по просторијама ако сензор региструје да је неко присутан, што ће важити и за грејање или проветравање. Уз све то, ваше наручивање и плаћање рачуна ићи ће аутоматски, на исти начин на који ћете заказивати лекарске или зубарске прегледе или било који тип контакта са државним службама. У болницама се планира инсталирање паметних кревета који ће водити рачуна о пацијентима и на време дојављивати докторима хитне позиве. А неки од модела намењених пацијентима оболелим од дијабетеса биће способни и да дозирају инсулинске инјекције у зависности од очитаних података.

Све ово ће бити могуће захваљујући могућности да сваком малом апарату или компликованијој машини доделимо ИП адресу преко које ће моћи да размењује податке преко Интернета. У уређаје ће се уграђивати сензори који ће се бавити мерењима и слањем одређених података до контролног центра, одакле ће поново добијати команде о својим следећим акцијама. А због велике количине података која треба да се прикупи и обради складиштење ће се обављати на клауду. Тренутно се користе три типа умрежавања зарад размене ИоТ података и то стандардне ПАН, ВАН и ЛАН, али се такође убрзано ради на универзалној мрежи као што је ХомеКит фирме Епл.

ИоТ технологија неће бити сконцентрисана само на личне потребе, већ се предвиђа да ће прву и највећу примену пронаћи у урбаним срединама, где ће се користити унутар комуналних услуга типа мерења нивоа загађења ваздуха у градовима, пражњење контејнера, контрола водовода и канализације, као и провера стања путева, мостова и јавних зграда, а што ће се постићи уградњом сензора.

Међутим, треба сагледати и негативне стране ове технологије. На овакав начин врло је лако доћи до осетљивих личних података или чак обрисати све податке једне особе, баш као у роману „Процес“ Франца Кафке. У случају пада система или лошег бекаповања, могуће је буквално изазвати хаос државних размера, због чега се овој технологији мора приступити врло опрезно и са довољно „излазних“ стратегија.

Као и у случају паметних мобилних телефона који данас замењују рачунаре, rentefrit lån, фотопарате и све врсте комуникације и преко њих је могуће радити свој редован посао, али су истом приликом од многих људи направили зависнике, тако и ИоТ технологију треба прво да научимо да користимо тако да нам служи, а не да од нас прави модерне робове, оптерећене још једним новитетом на тржишту, а без неке конкретне користи.