Како да приступите Етереуму и зарадите преко ове платформе

Етереум је децентрализована платформа на којој се одвијају блокчејн операције, а унутар којих су креиране небријене апликације, најчешће у облику такозваних смарт уговора. Добробити ове платформе су управо у томе што су апликације децентрализоване, те могу да профитирају из свих својих делова. Трећа страна не може да мења податке, а пошто су апликације базиране на мрежи формираној на принципу консензуса, корупција или цензорство су немогући – préstamos inmediatos en linea. Без централне тачке управљања, и сигурносним системом који је креиран криптографијом, апликације су такође добро заштићене од хаковања или преварантских активности. И уз све ово, апликација не може да „падне“ или да икада буде искључена.

Лоше стране децентрализованих апликација су да грешке ипак могу да се провуку, зато што кодове смарт уговора пишу људи, па су уговори толико добри колико су добри и кодови оних који су их писали. Ако неко са стране уочи грешку у кодовима не постоји ефективан начин да се злоупотреба уговора заустави, осим у случају да се постигне консензус у целокупној мрежи учесника и да се поново напише одређени код. А то опет иде против идеје самог блокчејна, коме је суштина да функционише без корекција. И исто тако, било која централизована акција јесте негирање саме децентрализоване природе апликације.

У случају да сте заитересовани да развијете неку апликацију на Етереуму један од најлакших начина да приступите овој платформи је преко њеног базичног претраживача Мист-а. Мист обезбеђује интерфејс који је врло лак и разумљив за коришћење, и уз њега добијате и дигитални новчаник који ћете користити за трговање и чување свог крипто новца. И наравно, Мист обезбеђује улаз у свет децентрализованих блокчејн апликација.

Поред Мист-а , постоји и такозвана претраживачка екстензија под назовом МетаМаск, и она претвара Гугл Хром у Етереум претраживач. Ово је лака и брза опција за оне који желе да лако приступе или развију децентрализовану апликацију преко сопственог претраживача. И иако је МетаМаск оригинално креиран за Хром, иде се у правцу да почне да подржава и Фајерфокс, и цео спектар осталих веб платформи.

Добра вест за све оне који су и до сада радили послове везане за Интернет, је да, иако су Мист, МетаМаск и остатак претраживача намењених овој сврси, у својим раним данима, све иде у правцу да блокчејн апликације постану лако доступне и онима који се не разумеју у кодирање. Већ сада је могуће да људи који немају програмерско знање могу да креирају своју блокчејн апликацију. И то је револуционарни искорак за ову врсту технологије која ће децентрализоване апликације довести међу обичне кориснике Интернета.

Тржиште рада је одједном почело да се бори са изненадном потражњом за блокчејн девелоперима. Чак су и неки универзитети и компаније одговорили тако што су почели да нуде курсеве за обуку разумевања и рада унутар блокчејна, у покушају да што пре одговоре на захтеве ове индустријске бранше. Тренутна годишња зарада искусних блокчејн професионалаца иде преко 200 000 долара на годишњем нивоу (prestamos sin buro de credito). Потражња је тренутно толика да девелопери добијају понуде да раде по пет послова дневно везаних за блокчејн технологије. У том смислу било би добро обучити и наше програмере, али не само програмере, већ и обичне кориснике талентоване за ове врсте послова, јер понуде не мањкају, а може лепо и лако да се профитира.