Каријера у Ај-Ти сектору

С обзиром на његову популарност, Ај-Ти сектор нуди и доста могућности за напредовање тако да многим људима оваква каријера делује примамљиво. Али да ли је то и реално? Да ли је могуће тек тако изградити каријеру у овој области а да не проведете цео живот школујући се за њу? И колико је ова делатност заправо перспективна?

Као прво, информационе технологије неће скоро нестати – иако ће већину „традиционалних“ занимања постепено преузимати машине, креативан рад није нешто што ће тако једноставно изаћи из моде. То значи да стручњаци у овој области неће морати да брину око радних места у скоријој будућности. Али да ли то важи и за њихова примања и конкуренцију? Треба имати на уму да су ово послови новог миленијума, где није битна локација на којој се физички налазите – или је она од далеко мањег значаја; где најбрже расту интернет фирме којима власник може да буде у једној земљи, радници у другој а муштерије било где на планети!

Под таквим околностима, и узевши у обзир да се огромна маса људи едукује у овој области то значи да ће доћи до огромног таласа јефтине радне снаге која ће преплавити овај сектор као и толике пре њега. А ма колико били напредни и супериорни, Ај-Ти стручњаци нису јачи од закона понуде и потражње. Што их је више, биће их све лакше заменити неком фирмом са Истока која ради за сићу. Није незамисливо да то створи вакуум на домаћем тржишту па да огроман број виртуелних радних места пређе на неку исплативију локацију преко ноћи.

Многи стручњаци се заваравају обимом посла притом занемарујући брзину раста конкуренције која није ништа мање битна у односу рада и зараде. Другим речима, није битна количина посла колико је битан број људи који га обављају. А њих ће бити све више и више.

Ово наравно не значи да се не исплати улагати у себе као и у област информационих технологија, али су ствари које ваља предузети прилично јасне: Као прво, потребан вам је јединствен сет вештина које неће моћи лако да буду замењене. На пример, лакше је наћи замену за програмера који зна само један програмски језик него за неког ко зна три или четири. Ако притом поседује и друге релевантне вештине и таленте, његова будућност ће бити зацементирана. Као друго, потребно је да будете добри у ономе што радите.Онај претходни пример важи само за програмера који стварно зна те језике, а не некога ко се „сналази“. И на крају, ту је и временски фактор на који треба обратити пажњу. Ово представља значајно улагање које се неће исплатити преко ноћи, тако да ако разматрате могућност брзе каријере и још брже и лакше зараде, ово вероватно није посао за вас.