Проблеми са пиратеријом

Све више смо сведоци да се у новије време јавља све већи проблем пиратерије широм света. И, наизглед, чини се да нема начина да се овај проблем и реши. Главни камен спотицања када је пиратерија у питању јесте коришћење садржаја одређених фирми без плаћања накнаде тим фирмама за коришћење њихових садржаја. У суштини, све се своди на то да власници одређених права не дозвољавају преузимање њихових садржаја за джабе. Због овога, у многим земљама се покушава жестоко стати на пут пиратерији, тј. нелегалном преузимању и ширењу садржаја без претходно датог одобрења. Овде ће бити речи о земљама које томе покушавају да стану на пут.

Кина

Иако многи мисле да су кинески хакери и произвођачи како софтвера тако и хардвера одговорни за већину пиратерије у свету, то баш и није случај. Сасвим супротно том мишљењу, кинеске власти се жестоко покушавају изборити са проблемом пиратерије, тј. са проблемом кршења ауторских права. Као потврда тога јесте и акција кинеских власти која се зове „Jian Wang 2016“. Ова акција је била спроведена током лета 2016.год. а тек скоро су кинеске валсти објавиле резултате ове акције. Главна мета кинеских власти је било спречавање ширења и преузимања филмова, серија и музике без накднаде и дозволе власника ауторских права. Све ово је било резултат све више притужби из света да Кина не ради ништа по овом питању. Након истраге и спроведене акције, кинеске власти су угасиле 290 сајтова и интернет страница на којима се емитовао садржај без ауторских права. Као прилог овоме иду и 514 судских тужби где се одређена лица терете и од њих се тражи накнада 467 хиљада америчких долара.

ЕУ

Када се говори о пиратерији, на европском континенту се овде најдаље отишло у Европској Унији. Европска Унија је донела низ аката у којима се све државе обавезују на поштовање ауторских права. Ово практично значи, да сваки власник ауторских права има право на накнаду за коришћење материјала које су у његовом власништву. На овај начин, забрањено је недозвољено и неовлашћено емитовање, преузимање и јавно приказивање садржаја без дозволе. Европска Унија такђе спроводи и контролу интернет садржаја како би се контролисао рад пиратских сајтова.

САД и Канада

У Свеерној Америци, тачније у САД и Канади, се одавно радило на правима својине и ауторских права. Тако да је тамо већ више од пола века на снагу закон о заштити ауторских права и забрани њиховог неовлашћеног дистрибуирања и коришћења. У овим државама постоје довољни законски акти који обезбеђују право својине. На овај начин, филмски и музички гиганти остварују пуна права и зараду за своје производе. Међутим, ово не значи да ове садржаје не преузимају неки други пиратски сајтови широм света.

Све у свему, пиратерија јесте велики проблем у савременом свету. Посебно за оне који троше милионе долара за креирање филмских и серијских садржаја које после неко дистрибуира бесплатно преко интернета. На тај начин, нечија зарада се знатно смањује, а самим тим и могућност за даљеинвестирање. Питање је времена када ће све државе стати на пут овоме, али, ипак ће увек бити сајтова и начина где ће пиратерија опстајати..