Шта је АјТи технологија и због чега је битна?

АјТи је скаћеница за информационе технологије, а обухвата употребу средстава попут компјутера, носилаца података и других технолошких направа у циљу рада са електронским подацима. И мада је некада овај појам био далеко шири, данас се превасходно односи на употребу технологије у сфери привреде и индустрије а не за личне потребе, мада у одређеном контексту може обухватити мобилне телефоне, уређаје за снимање па чак и методе складиштења података. Појам се развио као одговор на потребу да се направи разлика између направа које су служиле само за одрежену сврху и оних које су имале далеко ширу примену.

Данас је навећа подела у овој сфери она на софтвер и хардвер. Хардвер се односи на сву опрему која постоји у физичком облику: монитор, кућиште, тастатура… Софтвер су заправо програмске компоненте попут оперативних система, апликација и програма који извршавају одређену функцију. Понекад су ове апликације специфичне, па обухватају и базе података, системе за трансакцију, системе за електронску пошту и многе друге. Њихова употреба је практично револуционисала начин на који модерно пословање функционише.

Све те активности се обављају на серверима, који врше интеракцију са клијентима, корисницима и њиховим базама података на једној или више мрежа. Овде наравно убрајамо и складиштење података. Клауд технологија представља један од највећих помака у овој области у новијој историји. Омогућава складиштење података на самој мрежи уместо на једном, физичком хард диску. Другим речима, уместо у компјутеру у вашој канцеларији, подаци се чувају на мрежи сервера који су вам доступни било када и са било ког уређаја.

Клауд технологија и виртуализација представљају процесе у оквиру нечега што се зове АјТи архитектура. И један и други процес представљају искорак од традиционалног управљања технологијом и ресурсима, и омогућавају гомилање информација којима се може приступити са више места. Сматра се да они представљају будућност читавог сектора, упркос озбиљним законским и безбедносним препрекама које ће морати да буду превазиђене. Чак и да овакав вид пословања заживи у стварности, вероватно га неће бити могуће применити на сваку ситуацију, јер је немогуће осигурати посебне улазе са било ког уређаја а у исто време спречити непожељне странке да приступе тим информацијама са својим намерама, какве год оне биле.

Будућност у којој тинејџер са лаптопом може да им упропасти читав живот није нешто што је већина људи спремна да ризикује. Па ипак, како време одмиче и читав спектар нових технологија добија на значају, није тешко схватити зашто све више и више послова одлучују да сносе све ризике које овакво пословање носи са собом. Без АјТи технологије нема модерног пословања – у томе је њен значај.