Шта је Етереум

Укратко речено, Етереум је платформа преко које се одвијају блокчејн апликације. Али можда боље да кренемо редом како би све појаснили. Вероватно сте до сада чули за чувену крипто валуту под именом Биткоин. Иако до скоро непозната, ова „измишљена“ валута је успела да се у протеклих мање од десетак година уклопи у светску размену добара и валута и тренутно је вредност ове валуте увелико изнад цене злата. Оно у чему је утемељен Биткоин јесу такозване блокчејн операције које се непрестано обнављају широм света на сваких десет минута. А то што до сада можда и нисте знали је да је Биткоин само једна од неколико стотина апликација која користи блокчејн технологију. Блокчејн за Биоткоин је отприлике као што је Интернет за емаил. То је велики електронски систем на чијем врху можете да креирате апликације, а валутни систем је само један од примера.

Све до сада, креирање блокчејн апликација је захтевало комплексну позадину везану за кодирање, криптографију, математику, као и значајне новчане износе. Но, времена су се променила. Апликације које су до јуче биле тешко замисливе, од електронског гласања, дигиталног прегледа имовине до законских одредаба и трговине сада се развијају брже но икада раније. А омогућавањем алата за креације децентрализованих апликација, Етереум све ово чини могућим и врло брзим.

Суштински, Етереум је отворена софтверска платформа базирана на блокчејн технологији која омогућава девелоперима да креирају и поставе децентрализоване апликације.

И као и Биткоин, и Етереум се дистрибуира преко блокчејн мреже. И иако постоје неке значајне техничке разлике између њих, најважнија је она да се ова два појма разликују у својој сврси и способностима. Биткоин нуди само једну примену преко блокчејн технологије и то је П2П електронски кеш систем који омогућава Биткоин исплате. И док се Биткоин блокчејн користи да прати власништво дигиталне валуте, Етереум блокчејн се фокусира на извођење програмских кодова било које децентрализоване апликације.

У Етереум блокчејну, уместо рударења (како се то у сленгу назива) Биткоина, рудари раде да зараде Етер, тип крипто токена који покреће целокупну мрежу. Поред тога што је у питању валута која је заменљива за наш стандардни новац, као и за остале крипто валуте, Етер се такође користи за плаћање трошкова и услуга девелоперима на Етереум мрежи.

Приликом пословања преко Етереум плаформе користе се такозвани смарт или паметни уговори. Смарт уговор је само фраза која описује компјутерски код који може да изведе размену новца, садржаја, имовине, деоница или било чега што има вредност. И док се одвија на блокчејну, смарт уговор постаје нешто као самостални рачунар који аутоматски извршава задатке у тренутку када су спољни услови испуњени. Управо из разлога зато што се изводе преко блокчејна, они функционишу тачно како су програмирани, без било које могућности цензорисања, пада система, преваре или упада у систем са треће стране. Повољност Етереума у овој причи је да, иако многи други блокчејн системи имају могућност да процесирају кодове, Етереум дозвољава девелоперима да креирају колико год операција пожеле. А ово конкретно значи да било ко може да искористи ову платформу и искреира хиљаде операција одједном и да те операције омогуће далеко брже и лакше пословање у врло скорој будућности.